Gyógy- és fűszernövények

Napraforgó

Helianthus annuus Származás: É-Amerika

Frissen nyílott, élénksárga sugár- (nyelves) virágait gyűjtik. Forrázatát magas vérnyomás ellen és idegcsillapító teákban használják. A magvakból vizelethajtó, hurutoldó hatású kenócsöt készítenek. A gyökér székrekedés, gyomorfájás ellen jó.

Szaporítása: áprilisi szabadföldi magvetéssel.


Fekete üröm

Artemisia vulgaris Származás: Európa, É-Afrika

Virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét) gyűjtik.

Teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görccsillapító, idegerősítő. Majoranna helyett, továbbá liba- és kacsahús fűszereként is használják.

Termesztése: a gyűjtés mellett ritkán termesztik is palántaneveléssel.


Tárkony (francia)

Artemisia dracunculus Származás: Ázsia

Virágzó hajtásából szárítmányt és illóolajat készítenek.

Esősorban fűszerként (savanyúságok, konzervipar) ismert, de magas vérnyomás és étvágytalanság esetén gyógyító hatását is tapasztalták.

Termesztése: magot nem hoz, ezért dugványozással, vagy tőosztással szaporítják. Évelő.


Borsos menta

Mentha piperita Származás: fajhibrid

Virágzó hajtását és megszárított levelét tea formájában gyomor-, bél- és epegörcsök, epekőképződés ellen, valamint szélhajtóként használják. A mentaolajat illatszerekben, gyógyszerekben, édességekben alkalmazzák.

Termesztése: magot nem hoz, ezért ősszel gyökérsarjról szaporítják. Évelő.


Fehér üröm

Artemisia absinthium Származás: Eurázsia

A virágzó hajtásvégeket gyűjtik. Étvágyjavító és epeműködést serkentő teákban, ürmösborokban és keserű likőrökben (abszint ital) használják. Ez utóbbi hosszan tartó fogyasztása tudatzavart okozhat. Illóolaját görcsoldó és reumás fájdalmakat enyhítő bedörzsölőszerekben és illatszerekben is alkalmazzák.

Termesztése:. nagyrészt vadon gyűjtik, de tőosztással vagy palántaneveléssel szaporítható. Évelő.


Levendula

Lavandula angustifolia Származás: mediterrán

Virágait teljes kinyílás előtt gyűjtik. Teája nyugtató, epeműködést fokozó, gyógyfürdőkben is használják. Illóolaja reuma, gyomor- és bélpanaszok kezelésére, de főként a kozmetikai és illatszeriparban használatos.

Termesztése: Évelő faj. Palántázással szaporítják.


Orvosi zsálya

Salvia officinalis Származás: mediterrán

Levelét gyűjtik. Fokozott pajzsmirigyműködés kezelésére, torok- és gyulladásos testrészek öblögetésére, aranyér elleni fürdőként használják. Fűszernek is alkalmas.

Termesztése: Évelő növény. Október-novemberi (esetleg kora tavaszi) helybevetéssel és szabadágyi palántaneveléssel szaporítják.


Izsóp

Hyssopus officinalis Származás: mediterrán

Fiatal virágzó hajtását gyűjtik. Köhögéscsillapító, izzadást gátló, szélhajtó, étvágyjavító, vérnyomásemelő, asztmás és hörghurutos bántalmakat szüntető hatású. Húsok, mártások fűszere. Illóolaját a konzerv-, likőr- és kozmetikai ipar használja.

Termesztése: Évelő növény. Kora tavaszi magvetéssel szaporítják.


Dohány

Nicotiana tabacum Származás: valószínűleg D-Amerika

Az amerikai indiánok leveleiből készült borogatással rándulást, elfertőződött sebeket, csípéseket, bőrbajokat kezeltek. Nedve belsőleg enyhíti az arcidegzsábát. A beáztatott levelek gyorsan hatnak az aranyeres csomóra.

Termesztése: palántaneveléssel szaporítják.


Maghéj nélküli tök

Cucurbita pepo ssp. pepo conv. pepo var. styriaca
Származás: köz. Amerika

A magjából kinyert olajat használják gyulladások, prosztatabetegségek, érelmeszesedés, valamint a szervezet természetes ellenállóképességének fokozására (pl. Peponen gyógyhatású készítmény).

Termesztése: áprilisi magvetéssel szaporítják.


Burgonya

Solanum tuberosum Származás: D-Amerika

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a napégette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

Termesztése: szárgumójáról szaporítják. A zöld növényi részek mérgező szolanint tartalmaznak.


Sáfrányszeklice

Carthamus tinctorius Származás: Ny-Ázsia

A teljes nyílás után szedik a csöves virágokat (szirmok). Élelmiszerek, cukrászati készítmények, gyógyszerek, borok színezésére alkalmas. Teája nyálkaoldó hatású. Nyugat-Európában kaszatterméséből érelmeszesedést gátló olajat nyernek.

Termesztése: április eleji magvetéssel könnyen termeszthető egyéves növény.


Paradicsom

Lycopersicun esculentum Származás: Peru

Emésztést javító termése tisztítja, lágyítja a bőrt, helyreállítja a pH-ját, jótékonyan hat a zsíros, pattanásos bőrre. A homeopátiában fejfájás és reumatikus panaszok ellen használják. Mexikóban a növény mérgező, zöld hajtását felfüggesztik a házban, mert szagával távol tartja a csótányokat.

Termesztése: palántaneveléssel vagy helyrevetéssel.


Kaliforniai kakukkmák

Eschscholtzia californica Származás: Ny-USA

Leveleit az indiánok megfőzték, vagy forró köveken szárították. Föld feletti részeiből nyugtatót készítettek, amelyet főként fogfájás ellen használtak. Hatóanyagai segítik a vér O2-felvételét, és serkentik az A-vitamin felszívódását. Ny-Európában gyermekeknek túlmozgékonyság, álmatlanság, makacs köhögés ellen adják, de felnőtteknek is készítenek belőle altatót.


Benedekfű

Cnicus benedictus Származás: mediterrán

Virágos hajtását étvágyjavító, epehajtó, sárgaság elleni teakeverékekben, keserű italokban használják.

Termesztése: rövid tenyészidejű, március-áprilisban állandó helyre vethető.


Csattanó maszlag

Datura stramonium Származás: Amerika

A kifejlett, ép, egészséges, erősen mérgező leveleket gyűjtjük. volta miatt csak fájdalomcsillapítók, görcsoldók hatóanyagaként használják gyógyszerkészítményekben. Asztma kezelésére pedig cigaretta formájában alkalmas.

Vadon gyakori, könnyen gyűjthető gyomnövény.

Egyéves termesztésben esetenként a D. innoxia és D. metel fajok szerepelnek.


Földimogyoró

Arachis hypogaea Származás: D-Amerika

Vitaminokban gazdag, ehető magjaiból keleti fűszer és étolaj is készül. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat.

Termesztése: május elején vetjük tápanyagban gazdag talajba.


Orvosi pemetefű

Marrubium vulgare Származás: kö-Ázsia, mediterrán

Virágzás kezdetén sarlóval gyűjtik. Légúti hurutos betegségeknél, étvágytalanság, epe- és májbetegségek esetén teakeverékekben, és gyógycukorkákban használják. Néha a gyakoribb M. peregrinum fajt is gyűjtik hasonló hatásáért.

Termesztése: mivel vad állományai elszegényedtek, elsősorban palántaneveléssel szaporítják. Évelő növény.


Mezei cickafark

Achillea collina Származás: Eurázsia

Virágzó hajtását és szárral gyűjtött virágzatát tea formájában gyomorfekély, bélhurut ellen, valamint étvágyjavítóként használják. Illóolajából bőrápoló kenőcsöket készítenek. Német területeken saláták fűszere.

Termesztése: külföldön szeptember eleji magvetéssel szaporítják, de nálunk csak gyűjtik. Évelő faj.


Orvosi atracél

Anchusa officinalis Származás: Eurázsia

Virágait és fiatal leveleit salátákhoz keverik. A gyökér vértisztító, nyálkaoldó főzetét hurutos betegeknek köptetőként adják. A porított gyökérkérget rúzsokban hajszínezőkben használják. Az enyhén pézsmaillatú leveléből illatpárnákat készítenek.


Kerti körömvirág

Calendula officinalis Származás: mediterrán

A teljes virágzatot vagy csak a fészekből kicsípett és megszárított nyelves virágait használják fel. Teaként gyomor- és nyombélfekély gyógyítására. Külsőleg rosszul gyógyuló sebek, visszeres betegségek esetén alkalmazzák.
Színanyagával élelmiszereket, gyógyszereket és italokat festenek.

Termesztése: márciusban vethető egyéves növény.


Uborka

Cucumis sativus Származás: K-India

A termés nedvét lázbetegeknek, tüdőbajosoknak és krónikus hörghurutnál adják citrom hozzáadásával. A magjából készült főzet vese- és hólyagbetegségeknél ajánlott. Ideges fejfájásnál a halántékra uborkaszeleteket tesznek. A kozmetikában arcpakolás formájában bőrápolóként használják.

Termesztése: április végi magvetéssel vagy palántáról.


Kék búzavirág

Centaurea cyanus Származás: DK-Európa

Nyíló virágait a fészekből kicsipegetve gyűjtik. Forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására és toroköblítőként használják. Szárítmányát étvágyjavító, görcsoldó és erősítő teakeverékekhez adják.

Búza- és rozsvetésekben elterjedt egyéves gyomnövény. Gyűjtik.


Máriatövis

Silybum marianum Származás: mediterrán

Elsősorban a magjáért termesztik, amelyet régen lép-, máj- és epebetegségek ellen használták a népgyógyászatban. Ma ilyen készítmények alapanyaga (pl. Legalon).

Termesztése: március végi helyrevetéssel; egyéves.


Festő pipitér

Anthemis tinctoria Származás: mediterrán

A magvakból készült olajjal É-Ameriában fülbetegséget, süketséget kezeltek. A zöld növényi részek hatóanyagai gyulladáscsökkentők és serkentik a havi vérzést. Az A. cotula zöld részei is hasonlóan hatásúak. A festő pipitér virágaiból sárga festék nyerhető.

Vadon gyűjthető.


Articsóka

Cynara scolymus Származás: mediterrán

A növény leveleiből készült teát epe és májbajok, magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen használják. A virágkezdeményeket zöldségként fogyasztják. A gyökérnek antibiotikus hatása is van.

Termesztése: áprilisi helyrevetéssel, vagy palántáról.


Mórmályva

Malva sylvestris ssp. mauritiana Származás: mediterrán

Szárított virágáért és leveléért termesztik. Köhögéscsillapító teakeverékekben, a virágot élelmiszerszínezékként is használják. A népgyógyászatban az erdei mályvához hasonlóan kelések, sebek, ekcémás bőr borogatására is alkalmas.

Termesztése: április eleji szabadföldi vetéssel.


Zeller

Apium graveolens Származás: Európa

Fűszerező hatása mellett a hajtás anyagai serkentik az enzimek működését, a magok és lepárlással nyert illóolajuk méregtelenítő hatású, ízületi bántalmak, köszvény kezelésére is használható. Kínai vizsgálatok szerint a növényből készült tinktúra nyugtató és gombaölő hatású, csökkenti a vérnyomást.

Termesztése: májusi palántázással szaporítják.


Orvosi macskagyökér

Valeriana officinalis Származás: eurázsia

Tisztított és szárított gyökeréért és gyöktörzséért termesztik. Alvászavarok esetén teája citromfűvel, komlóval keverve megszüntetheti a panaszokat. Ideges szív- és gyomorbántalmak esetén a galagonya és macskagyökér tinktúráját együtt használják. Számtalan nyugtató gyógyszer alapanyaga (pl. Valeriana, Legatin).

Termesztése: október eleji palántakiültetéssel .


Indiai kender

Cannabis sativa var. india Származás: India, Irán

Gyógyszertári készítményekben neuralgiák, görcsök ellen, fájdalomcsillapítónak használják. Alkalmazása háttérbe szorult, mert kellemetlen és hosszan tartó mellékhatásai lehetnek.


Gyapjas gyűszűvirág

Digitalis lanata Származás: DK-Európa

Szárított leveléért termesztik. Szívelégtelenség kezeléséhez fontos gyógyszeralapanyag (pl. Digoxin, Isolanid, Neoadigan). Csak orvosi ellenőrzés mellett használható!

Termesztése: állandó helyre vetik tél alá, vagy kora tavasszal.


Nehézszagú gólyaorr

Geranium robertianum Származás: kozmopolita

A növény hajtásait virágzáskor gyűjtik. Teáját idült epehólyagbántalmak, bélhurut, aranyér, gyomor- és bélvérzés, pajzsmirigytúltengés esetén használják.

Vadon gyűjthető.


Mirha-libatop

Chenopodium ambrosioides Származás: tróp. Amerika

Virágos, leveles hajtásait szedik. Teája erősítő, étvágyjavító és kiválasztást serkentő. Gutaütés esetén és az ebből származó bénulásnál, ideggyöngeségnél is használják.

Termesztése: egyéves, magról vethető faj.


Moldvai sárkányfű

Dracocephalum moldavica Származás: Szibéria, kö-Ázsia

Hajtását virágzás idején vágják, majd szárítják. Édes borok, ürmösök ízesítésére használják. Nyugtató, relaxáló, étvágyjavító gyógytea keverékek alapanyaga. Kivonatával gyógyteákat és üdítőitalokat ízesítenek. Illóolaját a kozmetikai ipar hasznosítja.

Termesztése: április eleji állandó helyre vetés. Egyéves.


Nagy útifű

Plantago major Származás: Eurázsia

Leveleinek friss nedve baktériumölő, sebgyógyító hatású. Aranyér elleni készítmények alapanyaga. Teáját szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség esetén használják. A P. lanceolata (lándzsás útifű) is gyűjtött és hasonló hatású faj.

Vadon gyűjtik.


Orvosi szappanfű

Saponaria officinalis Származás: Eurázsia

A virágzó növény hajtását, gyöktörzsét és gyökerét köptetőként, bőrbetegségek és reumás fájdalmak ellen használják. Erősen habzó vizes kivonatát mosószerek, fogkrémek, szappanok gyártásánál hasznosítják.

Hazánkban gyűjthető.


Buglyos fátyolvirág

Gypsophyla paniculata Származás: Eurázsia

Hámozott, szárított gyökere a fehér magyar szappangyökér, amelynek forrázatát légutak hurutos megbetegedései ellen használják. A belőle előállított szaponin borotvaszappanok, mosó- és mosdószerek, fogkrémek habzóképességét növeli.

Vadon gyűjthető.


Sédkender

Eupatorium cannabinum Származás: Eurázsia

Virágzás kezdetén, a növény leveles hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét kell gyűjteni. Teáját vese-, epe- és májbántalmak ellen használják. Enyhe hashajtó hatása is van.

Vadon gyűjthető.


Kerti sarkantyúka

Tropaeolum majus Származás: D-Amerika

Friss leveleivel és virágaival ételeket ízesítenek. Kivonatát erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, emellett hajápolásra használják. A mag olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat. Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.


Borágó

Borago officinalis Származás: mediterrán

Termését és leveles hajtását hasznosítják. A magjából nyert zsírosolaj koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek alapanyaga. Hajtását teaként vizelethajtóként, hasmenésgátlóként, toroköblítőnek és kelések borogatására használják. Fiatal leveleit és zsenge hajtásait mártások, savanyú főzelékek ízesítésére és salátaként fogyasztják.

Termesztése: áprilisi magvetésű egyéves faj.