Lakberendezés.com : Folyóirat : Fűszernövények

ermesszünk újra fűszernövényeket a magyar kiskertekben!
A magyar konyha mindég híres volt fűszerezettségéről. Nagyanyáink kertjéből ezért soha sem hiányoztak az ősi, magyar fűszert szolgáltató növények.
Az egészséges és kulturált táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek, hasznosságuk és díszítő értékük miatt pedig indokolt ezeknek a haszonnövényeknek a termesztése házunk táján.A következőkben ma is elterjedten használt fűszernövények, kiskerti termesztési lehetőségeire szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Kapor (Anethum graveolens)
A konyhakertek elmaradhatatlan fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, de kitűnő ízesítője leveseknek, hal- és gombaételeknek is. Pergő magjaival évekig fenntartja önmagát. Március elején vessük helybe, 30 cm-es sortávolságra. A bimbózás előtt levágott, megszárított és lemorzsolt leveleit konyhánkban egész éveben felhasználhatjuk.

Konyhakömény (Carum carvi L.)
A világ legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei, közé tartozik. Étvágygerjesztő és szélhajtó hatásáról ismert ételízesítő. Kétéves növény, az első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, a második évben virágzik és érleli meg a termést.
Különösen középkötött, jó vízgazdálkodású talajokon fejlődik jól, de nem célszerű frissen trágyázott talajba vetni, mert nagyon elburjánzik, és így könnyen kifagy.
Bár kétéves növény, de már kora tavasszal, sekélyen vetjük, legkésőbb áprilisban. Ajánlható sortávolság 30-40 cm. Vetőmagszükséglet 10 m/1-1,5 dkg. Első évben a terület kihasználására kaporral együtt ültethetjük. A magvak betakarítását második évben már június végén megkezdjük, így a szemveszteséget csökkenthetjük. Várható termés 10 m/kg.

Majoránna (Majoranna hortensis Mönch)
A kerti majoranna a legkedvesebb, a legrégibb és egyik leghíresebb magyar fűszernövény. Kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt és nagy keresletnek örvend.
Egyéves, melegkedvelő növény, napos fekvésű középkötött tápdús kerti talajokban fejlődik a legjobban. Terméshozama jelentősen növelhető, ha előző őszön trágyázott és év közben gyommentesen tartott talajba vetjük.Az igen apró magját március második felében vetjük jól elmunkált földbe, vékonyan takarva, melegágyba vagy ládába. Vetőmagszükséglet 1m/ 2-3 g. A palántákat rövid szoktatás után áprilisban csokrosan ültetjük ki végleges helyükre, 20-30cm-es sor- és tőtávolságra.
A virágzó leveles szárukat először júniusban vághatjuk, utána a tarlóját (5-6 cm) jól belocsoljuk. A második vágásra augusztus végén, szeptember elején kerülhet sor gondos öntözés és gyomtalanítás mellett.A levágott növényrészeket kíméletesen, árnyékban szárítjuk, leveleket, virágokat lemorzsoljuk, majd zárt edényekben tároljuk. Terméshozam 10m/1-1.5 kg.
árkony (Artemisia dracumculus)
Évelő növény. Változatai közül nálunk a német tárkony termesztése terjedt el.Középkötött, jó vizgazdálkodású, tápdús talajon termeszthető sikerrel. A növény virágja magot nem érlel, ezért összel tőosztással, májusban pedig sarjakról szaporítható tovább. Szegény talajon fogékony a rozsdásodásra. A növényeket 60-70 cm sor- és 35-40 cm tőtávolságra ültetjük. A tárkony, mint más illóolajat taralmazó növények, a virágzás idején a leggazdagabb aromában, ezért a vágása is ekkor válik esedékesé. A fiatal növények már az első évben is vághatók, de csak kíméletesen.
Csak a fiatal hajtások leveles részeit szárítsuk és használjuk fel, mert az öreg fás részek illóolajat már alig taralmaznak. A tárkony ápolástól függöen 8-10 évig bőségesen szüretelhető, ezután az ültetvényt felújítjuk. Várható terméshozam; 10m/ 1.5-2 kg.

Kakukkfű (Thymus vulgaris L.)
Kellemes, jellemző kámforos illatú, és aromás ízű, sokoldalúan használt fűszer és gyógynövény. Vágott vagy morzsolt állapotban majd minden ország konyhareceptjeiben megtalálható. Többéves, 30-50cm magasra megnövő félcserje. Meleg, napfényigényes növény, talajban nem válogatós, de hideg pangó talajvizes földbe ne telepítsük. Szaporítása magvetésről tavasszal márciusban vagy július végén történik melegágyba. A 6-8 cm magas palántákat májusban, vagy októberben esedékes kiültetni vetéstől függően 3-5 szálat egy csokorban. Sortávolság 40-50cm, tőtávolság 30-40cm. A kakukkfű szaporítható még tőosztással és dugványozással is. Erre kedvező hónap az október, még a fagyok beállta előtt időszak.Betakarítása teljes virágzásban május végén történik, 3-4 cm magas tarló meghagyásával. A lemetszett hajtásokat hűvös szellős helyen rétegesen szárítjuk.
Várható terméshozam 10m/1-1.5 kg.

Természetesen még nagyon sok fűszernövény termeszthető kiskertekben, de mi igyekeztünk a legismertebbeket és a legkevesebb ápolást igénylő fajtákat bemutatni.
Mindezek a fűszernövények kiskert hiányában, cserepekbe, balkonládákba, egyaránt ültethetők, gondos locsolás mellett kellemesen illatoznak amellett, hogy a főzéshez mindég kéznél vannak. A friss fűszer íze az ételeket, lukulluszi lakomák magaságába emeli.

Köszönjük figyelmüket.


H. T.