Éljenek a friss fűszernövények!

Készítsünk mesébe illő ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fűszernövények felhasználásával.

Senki számára nem meglepő, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fűszerekkel ízesítjük őket.

A szárított fűszerek íze egy idő után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erős – hiába használjuk a receptben előírt mennyiség felét –, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Előfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható “frissen vágott” fűszernövények penészillatúak (nem beszélve arról, hogy sokszor nem éppen a legolcsóbbak).

Mi hát a megoldás?

 Keressünk a kertben, konyhában, teraszon vagy erkélyen egy aprócska helyet, ahová naponta legalább 6 órán keresztül besüt a nap. Itt fogjuk megalkotni cserépnyi olasz kertünket.

Az esetben is, ha kertünkben elég napsütötte hely van a fűszernövény-termesztéshez, a cserépben nevelés sok esetben előnyösebb lehet:

  • A cserépben nevelt kertecske könnyen áthelyezhető. A nap folyamán többször is átrakhatjuk a konyha éppen napsütötte szegletébe, illetve ha növényeink már nem pompáznak teljes díszükben, el is tehetjük a cserepet a kíváncsi szemek elől.
  • Olyan helyen is nevelhetők, ahol egyébként nem lehet növényt termeszteni. A friss fűszer így csupán karnyújtásnyira lesz tőlünk, éljünk akár tízemeletes panelépületben vagy olyan házban, amelynek kertje erre a célra nem alkalmas. A cserépben nevelt növénykék zölddé varázsolják az egyébként szürke erkélyeket, teraszokat, a rossz termőtalajú kerteket.
  • A friss fűszer mindig kéznél van. Csak annyi kell levágnunk, amennyit éppen felhasználunk. Növényeink így több évig is ízletessé tehetik főztünket.
  • A cserépben nevelt fűszerkert szép látványt nyújt. Nem igényel különösebb tehetséget, hogy felépítésben, levélformában, levélszínben harmonizáló kompozíciót alkossunk.

A fűszernövények elültetése

A talaj

Válasszunk könnyű, jó vízáteresztő képességű földet. Kerüljük a kertből kiásott talajt, mivel az olyan élőlényeket is rejthet, melyeket nem látnánk szívesen konyhánkban. Az ültetéshez két rész tőzeg, egy rész föld keverékét ajánljuk.

A cserép

A növények megfelelő fejlődése mindenfajta olyan edényben biztosított, amelynek az alján található a felesleges öntözővíz elvezetésére szolgáló lyuk. Vízelvezetés hiányában egészen biztosan elpusztul a növény. Vigyázzunk, mert a cserépedény porózus és gyorsabban kiszárad, mint a mázas vagy műanyag edények.

Lehetőleg magasabb peremű edényt válasszunk. Legalkalmasabbak a 40-45 cm átmérőjű edények. Ha ügyesen válogatjuk össze a fajtákat, teljes egészében biztosíthatjuk napi fűszerigényünket.

Amennyiben a fűszeres edény egymagában nem mutatna jól, többet is beültethetünk. A harmonikus megjelenés érdekében válasszunk azonos típusú, különböző méretű cserepeket. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha azonos színű edényeket választunk.

Elhelyezés

A növényeket a kerti növényeknél sokkal sűrűbben kell ültetni. A palánták egymástól való távolsága a kerti ültetőtávolság egynegyede legyen. Mivel a gyökerek oldalra nem tudnak nőni, indokolt a magas falú edény használata.

A növények

Csakis egészséges növényeket vásároljunk. Kb. 10 cm átmérőjű cserépben árusított növényeket tanácsos beszerezni. Az ennél kisebb cserépben árusított növényeknek több-kevesebb fejlődési időre van szükségük, amíg vágni tudunk róluk hajtást. Az ennél nagyobbak pedig már túl nagy méretűek a cserepes neveléshez.

Gyakorlatilag valamennyi fűszernövény termeszthető cserépben. Az erősebb aromájú fajták előnye, hogy kevesebbre van szükség belőlük az ízesítéshez. A törpe növésű növények pedig kevesebb helyet igényelnek.

Ültetési rend

Kód

Növénynév

A Rozmaring
B Metélőhagyma
C Kapor
D Majoranna
E Kakukkfű
F Bazsalikom
G Oregano
H Metélőpetrezselyem

Ültessünk hát mediterrán növényeket konyhaművészetünk tökéletesítésére. Remek paradicsomsaláta-öntetet készíthetünk egy kis bazsalikommal, tésztaszószokat néhány csipetnyi oreganóval. Jó étvágyat!

Ha pedig növénykéink túlságosan "megbokrosodnának", vágjuk le a felesleges hajtásokat és tartósítsuk a következő felhasználásig ecetben vagy étolajban.

A gardengatemagazine.com magazin cikke alapján írta 
Horváth Hajnalka