Fűszernövények
 

A kertben fűszernövényeink termesztéséről sem szabad lemondani.
A felsorolt majdnem minden faj napos helyet és inkább lazább, mint kötött talajt szeret, amelyet ugyanúgy kell előkészíteni, mint a közepes tápanyagigényű zöldségfélék talaját.

Hyssopus officinalis - Kerti izsóp

Talajban nem igényes, magról is szaporítható, de érdemesebb cserepes növényeket vásárolni.
A növény föld feletti részének levágása a virágzás kezdetén, júliusban és esetleg másodszor, szeptemberben történik.

 
A fűszeres illatú levelek segítik a zsíros ételek emésztését.
Burgonya, zeller, petrezselyem, hús- és halsaláták, burgonyás ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom fűszere, ízesítője.
A növényt és illó olaját a konzerv- és likőripar is használja.

Artemisia dracunculus - Tárkony vissza

A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bőfényű, melegebb tavaszi időszakot (május) és ekkor ültessük el a jó, megbízható helyről szerzett zöldellő töveket 30*40 cm-es tőtávolságra.
Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól.
A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől.

Tárkonyecet

A tárkonyfűre annyi ecetet öntünk, hogy ellepje, néhány nap múlva annyira átveszi a tárkony illatát, hogy leszűrve bármilyen felsorolt ételt ízesíthetünk vele.

A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek.
A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló.
Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk.
Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik.
-Friss, -Zöld állapotban és megszárítva használják.

Lavandula angustifolia - Levendula vissza

 

A virágokkal lekvárt, ecetet, édességeket, krémeket, sülteket ízesítenek.
A szárított virágfüzérek hosszú ideig megtartják illatanyagukat. Illatosítónak, molyirtónak használják.

Levisticum officinalis - Lestyán vissza
1 méter magas és 50 cm széles. Az évelőágy közepén is állhat. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik. A gyökereket a második, harmadik év végén ássuk ki. A megtiszított gyökereket arasznyi nagyságúra vagdaljuk és hosszában két, három részre hasítjuk.

 

Már az ókorban és a középkorban is kedvelt fűszer volt.
Leveleivel sülteket, leveseket ízesítenek.
Gyökere jellemzően erős, zellerre emlékeztető, fűszeres illatú.
Teája nagyon jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vízelhajtó.

Mentafélék
Mentha piperita - Borsmenta - Fodormenta vissza

Jól megmunkált, mély rétegű, középkötött, jó vízgazdálkodású talajt szeret. Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket.

Gyógytea:
borsmenta, ezerjófű, fodormenta keverékéből 2 evőkanálnyit veszünk 1/2 liter vízhez és felforraljuk. 5-10 perc állás után leszűrjük és este, reggel 1-1 csészével fogyasztunk.

Mint teanövény sokak által ismert, de kevesen tudják, hogy levelei a konyhában igen sokszor jó szolgálatot tesznek. Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönöz a pulyka töltelékének.

Gyógyhatás: A fodrmenta és a borsmenta egyaránt aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékeit. A borsmenta olaja főleg mentolt tartalmaz, míg a fodormentáé a karvont is. A két anyagnak hasonló tulajdonságai vannak, de a mentol hatásosabb.
Emésztést elősegítő. A mentol-görcsoldóként- nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait.
A mentol szábos fájdalomcsillapító krémnek az alkotórésze.
A borsmenta illóolaja számtalan baktériumot, valamint az ajak- és nemi szervi herpeszt okozó Herpes simplex vírust is elpusztítja.

Satureja hortensis - Borsikafű vissza

Középkötött, trágyázás utáni friss talajt szereti. Virágzás idején sarlóval vagy kaszával az alsó elágazásnál vágjuk - esetleg kétszer is - , majd szárítás után a növényt lemorzsoljuk és rostáljuk.

Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, gombás ételek, vadpácok, majonéz és különféle mártások fűszere.
Ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése elött pár perccel kell az ételhez adni. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.
Gyomorerősítő, felfúvódást gátló, étvágygerjesztő és görcsoldó hatása miatt is értékes fűszernövény.

Thymus vulgaris - Kerti kakukkfű vissza
Petrezselyem, zsálya, rozmaring és hát .. a kakukkfű. A leggyakoribb konyhai fűszernövények, de a kakukkfűolaj egyben gyógyszerként is számos család házipatikájában megtalálható.
- Az ókorban számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan a kakukkfüvet is húsok tartósítására használták. Szertartási állataikat gyakran hintették be kakukkfűvel, hogy az istenek kedvezőbben fogadják az áldozatot.

A vágását közvetlen a virágzás kezdetén, a talaj fölött 6-8 cm-es szárak meghagyásával végezzük. Háztartási célra elegendő 2-3 tő, de dísznövényként is ültethető.

Felhasználható nehezen emészthető leveseknél - bab, borsó, burgonya, paradicsom, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál, marhasültak, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, vörösbor-mártás fűszerezésére. Külföldön a körözöttek divatos ízesítője.
Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Gyógyhatás: Fertőtlenítő. A nyers növényhatása messze elmarad a kakukkfűolajétól vagy a desztillált timolétól, de kerti elsősegélyként kisebb vágott sebekre a kakukkfű frissen szedett leveleit morzsolhatjuk, amíg olyan helyre nem érünk, ahol a sebet kimoshatjuk és bekötözhetjük.
Emésztésserkentő. Köhögéscsillapító.

Közönséges boróka - Juniperus communis vissza
Hazánkban is őshonos, örökzöld fa vagy cserje. Tűlevelei hármas örvökben állnak. Zöld, majd hamvaskék tobozbogyói a második vagy harmadik évben feketére érnek.
Hasznai: Az érett tobozbogyókat a gin ízesítésére, sültek és szárnyasok fűszerezésére használják.
Gyakori alkotórésze a gyógyteának is, mivel illóolaja, a borókaolaj antiszeptikus, vizelethajtó és méregtelenítő hatású.
Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták, a levelekből pedig tömjént készítettek.